Pokroky ve výzkumu denitrifikace - Vacek, Lukáš; Kučera, Igor, 1955-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2013)
Denitrifikace je typem anaerobní respirace, při které je dusičnan postupně redukován přes dusitan, oxid dusnatý a oxid dusný až na molekulový didusík. V první kapitole je tento proces charakterizován v souvislosti s biologickým cyklem dusíku v přírodě. Ve druhé kapitole jsou uvedeny nové poznatky o struktuře denitrifikačních enzymů, získané v nedávné době pomocí rentgenostrukturní analýzy krystalů a jejich možná evoluce. Dále je denitrifikace zmíněna v širším biogeochemickém smyslu. Následně práce pojednává o praktických aplikacích denitrifikace a podává stručný přehled pracovišť, jež se zabývají jejím studiem v České republice.
Denitrification is a type of anaerobic respiration in which nitrate is reduced stepwise to nitrite, nitric oxide, nitrous oxide and finally to molecular nitrogen. This process is characterized in relationship with the biological nitrogen cycle in nature in the first chapter. In the second chapter, new findings on the structure of denitrification enzymes and possible evolutionary pathways are given. They have been gathered in the recent years using structural analysis by X ray crystallography. Furthermore, the denitrification is mentioned in the biogeochemical cycle. Finally, this thesis deals with practical denitrification applications and briefly introduces laboratories concerned with denitrification research in the Czech Republic.
Vedoucí práce: Igor Kučera
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: bioremediace; denitrifikace; dusičnany; dusík; bioremediation; denitrification; nitrates; nitrogen; bakalářské práce; bachelor's theses