Pokroky ve výzkumu denitrifikace - Vacek, Lukáš (2013)
Denitrifikace je typem anaerobní respirace, při které je dusičnan postupně redukován přes dusitan, oxid dusnatý a oxid dusný až na molekulový didusík. V první kapitole je tento proces charakterizován v souvislosti s biologickým cyklem dusíku v přírodě. Ve druhé kapitole jsou uvedeny nové poznatky o struktuře denitrifikačních enzymů, získané v nedávné době pomocí rentgenostrukturní analýzy krystalů a jejich možná evoluce. Dále je denitrifikace zmíněna v širším biogeochemickém smyslu. Následně práce pojednává o praktických aplikacích denitrifikace a podává stručný přehled pracovišť, jež se zabývají jejím studiem v České republice.