Historie, původ a charakteristika technologicky významných kvasinek

Bakalářská práce se věnuje kvasinkám rodu Saccharomyces včetně jejich původu a historie využívání. Rod Saccharomyces pravděpodobně vznikl z rodu Kluyveromyces, nové druhy v rámci rodu potom pravděpodobně procesem hybridizace. Stručně je zde popsán komplex Saccharomyces sensu stricto s důrazem na tec...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Krescanková, Katarína (Autor práce)
Další autoři: Ćmielová, Jana (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Slovenština
Vydáno: 2013
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/376098/prif_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Bakalářská práce se věnuje kvasinkám rodu Saccharomyces včetně jejich původu a historie využívání. Rod Saccharomyces pravděpodobně vznikl z rodu Kluyveromyces, nové druhy v rámci rodu potom pravděpodobně procesem hybridizace. Stručně je zde popsán komplex Saccharomyces sensu stricto s důrazem na technologicky využívané kmeny. Větší pozornost je věnována rovněž struktuře buňky kvasinek a jejím fyziologickým vlastnostem. Protože jsou kvasinky eukaryotické organismy, od ostatních eukaryotických organismů se výrazně neliší. Kvasinky jsou využívány k výrobě piva a vína, proto jsou v práci popsány vlastnosti pivovarských (S. cerevisiae, S. pastorianus) a vinařských (S. cerevisiae, S. bayanus) kvasinek, rozdíly mezi spodními a svrchními pivovarskými kvasinkami a dále pak význam flokulace.
This thesis deals with the yeast of the genus Saccharomyces, including its origin and history of use. Saccharomyces genus originated probably from Kluyveromyces genus, as well as new species of genus are originated probably by the hybridisation process. The complex of Saccharomyces sensu stricto with an emphasis on technology, used by tribes, is described here briefly. Greater attention is paid to the structure of the yeast cells and its physiological properties. As yeasts are eukaryotic organisms, they are not significantly different from the other eukaryotic organisms. Yeasts are used to produce beer and wine, therefore the work describes properties of brewing (S. cerevisiae, S. pastorianus) and wine (S. cerevisiae, S. bayanus) yeasts, the differences between the top-fermenting and bottom-fermenting brewing yeasts and meanwhile the importance of flocculation.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Jana Kopecká
Fyzický popis:39 s.