Virulenční faktory Escherichia coli - Jaborníková, Iva (2013)
Virulenční faktory jsou proteiny nebo jiné molekuly, které u bakterií podmiňují jejich patogenitu, tj. schopnost infikovat eukaryotické organizmy a způsobovat jejich poškození. Obecně můžeme tyto faktory charakterizovat jako produkty metabolismu, struktury buňky a různé proteiny. Kromě symbiotických bakterií Escherichia coli existují i kmeny, které kódují rozmanité faktory virulence a jsou tudíž schopny kolonizovat a napadat tkáně hostitele. Bakalářská práce shrnuje všechny známé a potenciální virulenční faktory Escherichia coli a charakterizuje patotypy, do kterých se bakterie tohoto druhu podle kódovaných faktorů virulence dělí.