Metody izolace a detekce alimentárních virů v potravinách a prostředí - Hrdý, Jakub (2013)
Tato práce je věnovaná problematice izolačních a detekčních metod virů, které zapříčiňují alimentární infekce. I když k šíření těchto virů dochází nejčastěji prostřednictvím mezilidského kontaktu, má svůj výrazný podíl na jejich šíření i přenos prostřednictvím kontaminovaných potravin. Správný odhad rizika, které tyto kontaminace představují, ale znesnadňuje fakt, že testování potravin na přítomnost virových kontaminací není běžným postupem při jejich výrobě, zpracování a distribuci. Celkové riziko těchto kontaminací a následně vzniklých infekcí tak může být výrazně podhodnoceno. Svoji roli zde hraje i nedostatek standardizovaných postupů pro izolaci a posléze detekci virů alimentárních infekcí z daných potravin. Různé přístupy jsou navíc často úzce aplikovatelné a proto je zapotřebí optimalizovat metody pro danou matrici a konkrétní virové agens.