Mobilní genetické elementy odpovědné za šíření rezistence bakterií k antibiotikům - plazmidy, transpozony a integrony - Hradilová, Veronika (2013)
Tato bakalářská práce je věnována problematice mobilních genetických elementů, zejména plazmidům, transpozonům a integronům, jež představují částice schopné přijímat a nést geny rezistence k antibiotikům. Díky flexibilnímu horizontálnímu přenosu genetického materiálu mezi těmito elementy navzájem i mezi samotnými buňkami velkou měrou přispívají k diseminaci genů rezistence a nárůstu multirezistentních bakteriálních kmenů. Studium mobilních genetických elementů je významné především z klinického a epidemiologického hlediska. Pochopení principů mobilizace genů rezistence mezi těmito elementy může přinést vhled do šíření a vývoje antibiotické rezistence mezi bakteriálními populacemi.