Adheze bakteriálních biofilmů na restorativní aplikace dentálních kompozitů - Bystřický, Zdeněk (2013)
Depozice zubního plaku, jakožto komplexního mikrobiálního biofilmu, je ovlivněna řadou faktorů. Při popisu a predikci adhezních interakcí je nutno zohlednit jednak povrchové charakteristiky kolonizovaného substrátu, jednak povrchové charakteristiky samotných bakteriálních buněk. Aplikací dentálního kompozitu jakožto restorativního materiálu je do prostředí dutiny ústní začleněn nový typ povrchu, jehož vlastnosti mohou depozici zubního plaku prokazatelně ovlivnit. Předmětem této práce je popis vlastností jednotlivých adhezních povrchů a posouzení jejich vlivu na formování adhezních interakcí. Důraz je kladen především na první fázi adheze, kdy se uplatňují nespecifické fyzikálně-chemické interakce, jejichž působení předchází nevratnému spojení prostřednictvím specifických interakcí adhezin-receptor. Jedná se především o Lifshitz-van der Waalsovy interakce, elektrostatické síly a hydrofilní/hydrofobní (Lewisovy acidobazické) interakce.