Využití mikroorganismů k produkci energie - Kejík, Pavel; Krsek, Martin, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2013)
Tato práce se zabývá produkcí energie prostřednictvím mikroorganismů, především je zaměřena na otázku kapalných biopaliv. Práce přináší úvod do problematiky výroby mikrobiálních biopaliv, přehled některých lipidotvorných mikroorganismů, dále uvádí překážky jejich masového využití i některá literaturou zmiňovaná řešení, především z kategorie metabolické regulace a genového inženýrství. Součástí rešerše jsou taktéž příklady přeměn konkrétních typů substrátů na produkty demonstrované na Escherichia coli. Zvláštní kapitola je věnována i důležitým vlastnostem bionafty a bioteanolu.
This thesis deals with microbial energy production mainly production of the liquid biofuels. It gives an introduction to liquid biofuels production, oleaginous microorganisms overview, mass production obstructions and some of the reported metabolic regulation and genetic engineering solutions. Part of this literature research is devoted to certain specific substrates used to produce useful products demonstrated on Escherichia coli. Final part is dedicated to fundamental biodiesel and bioethanol properties.
Vedoucí práce: Martin Krsek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: bioethanol; biomasa; bionafta; kapalná biopaliva; lipidotvorné mikroorganismy; mikrobiální biopaliva; biodiesel; bioethanol; biomass; liquid biofuels; microbial biofuels; oleaginous microorganisms; bakalářské práce; bachelor's theses