Využití mikroorganismů k produkci energie - Kejík, Pavel (2013)
Tato práce se zabývá produkcí energie prostřednictvím mikroorganismů, především je zaměřena na otázku kapalných biopaliv. Práce přináší úvod do problematiky výroby mikrobiálních biopaliv, přehled některých lipidotvorných mikroorganismů, dále uvádí překážky jejich masového využití i některá literaturou zmiňovaná řešení, především z kategorie metabolické regulace a genového inženýrství. Součástí rešerše jsou taktéž příklady přeměn konkrétních typů substrátů na produkty demonstrované na Escherichia coli. Zvláštní kapitola je věnována i důležitým vlastnostem bionafty a bioteanolu.