Geomorfologické mapování a klasifikace horního toku Opavy - Ondráčková, Lenka (2013)
V této bakalářské práci se věnujeme mapování fluviálních tvarů v úseku řeky Opavy od jejího pramene (Černá Opava, svahy Orlíku) po soutok se Střední Opavou ve Vrbně pod Pradědem. Součástí mapování bude rovněž zhodnocení antropogenních zásahů do koryta a vyhledání a dokumentace dynamicky se vyvíjejících, přirozených úseků toku. Výsledky terénního průzkumu poslouží k vytvoření klasifikace geomorfologických typů koryta a charakteristice přirozených úseků toku. Teoretická část práce se zaměří na problematiku geomorfologických klasifikací řek.