Teplotní stratifikace atmosféry v zátoce Petunia, souostroví Svalbard - Ambrožová, Klára (2013)
Tato bakalářské práce obsahuje hodnocení nejdelšího kontinuálního záznamu vertikálního teplotního gradientu atmosféry v centrální části ostrova Špicberk. Hypsometrické teplotní gradienty v zátoce Petuniabukta byly určeny na základě měření přízemní teploty vzduchu v období 2008-2012. Teplotní zvrstvení atmosféry bylo ovlivněno atmosférickou cirkulací, složitou orografií ostrova i charakterem aktivního povrchu. Dále byla prokázána závislost výskytu inverzí teploty vzduchu na směru a rychlosti přízemního větru.