Studium mikroRNA u "triple-negativního" (ER-alfa, PR, c-ErbB2 negativního) karcinomu prsu - Juráček, Jaroslav (2013)
Triple-negativní karcinom prsu (TNBC - triple negative breast cancer) představuje agresivní podtyp karcinomu prsu, u kterého není aplikovatelná současná cílená terapie. Do vzniku a rozvoje tohoto onemocnění jsou významně zapojeny i mikroRNA (miRNA), které post-transkripčně regulují genovou expresi velkého množství genů a mohly by u tohoto onemocnění sloužit jako diagnostické, prognostické i predikční markery. Pomocí metody qRT-PCR byla u 81 vzorků TNBC stanovena hladina sedmi miRNA (miR-205, miR-99, miR-505, miR-125b, miR-187, miR-146, miR-24-2). Na základě korelací hladin exprese s OS a DFS bylo zjištěno, že zvýšená hladina miR-505 je asociována s delším celkovým přežitím pacientek (P = 0,0281) a vyšší hladina miR-205 vykazovala statisticky významnou korelaci s delším celkovým bezpříznakovým přežitím (P = 0,0125). Na buněčných liniích karcinomu prsu byl pomocí in vitro funkční analýzy stanoven vliv hladiny miR-505 a miR-187 na viabilitu, regulaci buněčného cyklu, migraci a apoptózu