Separace laktátdehydrogenas afinitní chromatografií - Novotná, Nikola (2013)
Práce se zabývá chromatografickou separací laktáthydrogenas z kvasinek Saccharomyces cerevisiae s použitím různých nosičů: Matrex Gel Blue A, Sepharosa-cytochrom c, AH-Sepharosa-kyselina α-kyano-4-hydroxyskořicová a zcela nově CH-Sepharosa-izoserin. Matrex Gel Blue A byl získán komerčně, Sepharosa-cytochrom c byla získána dříve, poslední dva byly vytvořeny v rámci této práce. Popisuje způsob kultivace, desintegrace, frakcionace, stanovení koncentrace bílkovin a enzymových aktivit. Popisuje take použití nativní elektroforézy. Jako nejúčinnější chromatografický materiál se ukázal Matrex Gel Blue A. Nově připravený nosič CH-Sepharosa-izoserin se neosvědčil.