Příprava lidských glykosyltransferas v kvasinkových expresních systémech - Vaňáček, Pavel; Wimmerová, Michaela, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2013)
Glykosylace je jednou z nejdůležitějších posttranslačních modifikací, která propůjčuje proteinům zcela nové vlastnosti. Enzymy zodpovědné za glykosylace se nazývají glykosyltransferasy. Jedná se o širokou skupinu enzymů, která katalyzuje postupné syntetizování oligosacharidových řetězců připojených k různým biomolekulám, nejčastěji proteinům. Proces glykosylace umožňuje proteinům vykonávat nejrůznější funkce hrající zásadní role v živých organismech. Při patologických stavech může docházet k neřízené expresi některých glykosyltransferas. To bylo v minulosti prokázáno u N-acetylglukosaminyltransferasy V (GnT-V) a Core 2 N-acetylglukosaminyltransferasy I (c2GnT-I). Ty mají zvýšenou expresi v rakovinných buňkách, což má vliv na metastazování a rozvoj rakoviny. Přípravu a studium těchto enzymů znesnadňuje fakt, že se jedná o nestabilní, často transmembránově vázané proteiny, jež se vyskytují v malých množstvích. Jako modelový enzym při jejich studiu slouží N-acetylglukosaminyltransferasa I
Glycosyltransferases are a broad group of enzymes responsible for glycosylation. It is one of the most important post-translational modifications, which provides new properties to proteins. Glycosyltransferases catalyze a sequential synthesizing of oligosaccharide chains, that are attached to various biomolecules, mostly proteins. The glycosylation enables proteins to perform various essential functions in organisms. However, pathological conditions can lead to uncontrolled expression of some glycosyltranferases for example N-acetylglucosaminyltransfese V and core 2 N-acetylglucosaminyltransferase I. Increased expression of these enzymes has been detected in cancereous cells and it was shown they affect the cancer development and metastasis. Due to the fact GTs are unstable and often transmembrane bound proteins, their preparation and studying are accompanied with several difficulties. Additionally, in the cells they are presented in small quantities. N-acetylglucosaminyltransferase
Vedoucí práce: Michaela Wimmerová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: diplomové práce; Glycosylation; Glycosyltransferases; c2GnT-I; enzymy; glykosylace; glykosyltransferasy; GnT-I; GnT-V; Saccharomyces cerevisiae; enzymes; Saccharomyces cerevisiae