Příprava lidských glykosyltransferas v kvasinkových expresních systémech - Vaňáček, Pavel (2013)
Glykosylace je jednou z nejdůležitějších posttranslačních modifikací, která propůjčuje proteinům zcela nové vlastnosti. Enzymy zodpovědné za glykosylace se nazývají glykosyltransferasy. Jedná se o širokou skupinu enzymů, která katalyzuje postupné syntetizování oligosacharidových řetězců připojených k různým biomolekulám, nejčastěji proteinům. Proces glykosylace umožňuje proteinům vykonávat nejrůznější funkce hrající zásadní role v živých organismech. Při patologických stavech může docházet k neřízené expresi některých glykosyltransferas. To bylo v minulosti prokázáno u N-acetylglukosaminyltransferasy V (GnT-V) a Core 2 N-acetylglukosaminyltransferasy I (c2GnT-I). Ty mají zvýšenou expresi v rakovinných buňkách, což má vliv na metastazování a rozvoj rakoviny. Přípravu a studium těchto enzymů znesnadňuje fakt, že se jedná o nestabilní, často transmembránově vázané proteiny, jež se vyskytují v malých množstvích. Jako modelový enzym při jejich studiu slouží N-acetylglukosaminyltransferasa I