Studium úlohy proteinu AGR2 u buněčných linií odvozených od karcinomu slinivky břišní - Pilařová, Květa (2013)
Protein AGR2 náleží do tzv. rodiny anterior gradient proteinů. Bylo prokázáno, že nadměrná tvorba nebo naopak potlačení exprese tohoto proteinu může ovlivňovat buněčnou proliferaci, invazivitu, citlivost k léčbě, metastázování a růst nádorů in vitro i in vivo. V nedávné době se také ukázalo, že zvýšená exprese AGR2 může u karcinomu pankreatu ovlivňovat citlivost na gemcitabin, což je hlavní lék, který se podává při léčbě tohoto onemocnění. Karcinom slinivky patří mezi smrtelné choroby s celosvětově stoupající incidencí a velice špatnou prognózou, u kterého není v současné době používaná terapie ani zdaleka tak účinná jako u jiných typů nádorů. Tato práce se zabývala studiem úlohy drah, které regulují AGR2 a skrze které by mohla být snížena hladina tohoto proteinu, což by mohlo vést ke zlepšení citlivosti při léčbě gemcitabinem. Zjistili jsme, že pro snížení hladiny AGR2 je nejefektivnější inhibice dráhy EGFR, MAPK a mTOR. Při současné inhibici těchto drah byl pozorován synergistický úč