Charakterizace inhibitorů histondeacetyláz - Mitošinková, Iva (2013)
Úvod: Histondeacetylasy (HDAC) jsou u mnohých rakovinných buněk v silné nadprodukci. Tento fakt se projevuje hypoacetylačním stavem histonů, který díky vzniklému kladnému náboji na lysinech vytváří s DNA kondenzovaný stav chromatinu, tj. dochází k utlumení transkripce. Inhibitory HDAC (HDACi) podněcují pozastavení buněčného cyklu, apoptosu a diferenciaci s minimálním efektem na normální tkáň. Cílem mé diplomové práce bylo porovnat účinky vybraných látek na epigenetický stav u různých buněčných linií. Metody: V této práci byly porovnány účinky kyseliny valproové (VPA), entinostatu (Enti) a lovastatinu (Lova) u buněčných linií MEC-1, U-2 OS a NCI-H292. Bylo využito dvou přístupů: 1) fluorimetrické stanovení aktivity HDAC a 2) hmotnostně-spektrometrická analýza acetylačního stavu histonu H4. Histonové extrakty byly separovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie na reverzní fázi, frakce H4 byla štěpena endoproteinasou Glu-C a získaný fragment odpovídající N-terminální oblasti b