Role caveolae a caveolinů v regulaci zánětu - Svobodová, Barbora (2013)
Tato diplomová práce je zaměřená na sledování změn exprese proteinů caveolinů zejména u imunitních a endoteliálních buněk v in vivo a in vitro modelech. Pro navození zánětlivých podmínek bylo využito stimulátorů jako je lipopolysacharid a interferon gama, přičemž byly dále sledovány základní fyziologické funkce buněk a také aktivace intracelulárních signálních drah, které by mohli být spojeny s expresí caveolinů. Pro experimenty byly použity RAW 264.7 makrofágy, makrofágy izolované z kostní dřeně myší, peritoneální makrofágy a aorty izolované z myší. Dále bylo využito leukocytů a monocytů izolovaných z lidské krve a lidských endoteliálních buněk. Exprese proteinů byla vyhodnocena pomocí metody Western Blot. Produkce zánětlivých mediátorů byla stanovená měřením chemilumiscence, užitím metody ELISA a spektrofotometrickým stanovením koncentrace nitritů pomocí Griessovy metody. Experimenty prokázaly, že caveoliny jsou exprimovány u peritoneálních makrofágů a aort izolovaných z myší, dále