Detekce komplexů DNA s nádorově supresorovými proteiny - Adamusová, Lucie (2013)
Proteiny p53 a BRCA1 jsou důležité nádorové supresorové proteiny, které hrají zásadní roli v ochraně buňky, zajišťují genomovou stabilitu a podporují přežití buňky. Mutace v genech těchto proteinů jsou spojeny se vznikem různých typů nádorových onemocnění, u BRCA1 proteinu to je zejména rakovina prsu a vaječníků. Jejich důležitou vlastností je vazba na DNA, díky které mohou plnit své funkce. V této diplomové práci jsem se proto zaměřila na sledování vlivu dvojmocných iontů kovů (Mn2+, Mg2+, Ca2+, Zn2+ a Ni2+) na tvorbu komplexů těchto proteinů s DNA pomocí metody gelové retardační analýzy. Pro testování vazby p53 byl vybrán mutantní protein p53 (fl) N268D, u něhož jsme sledovali tvorbu komplexů jak se superhelikálním pBluesriptem, tak s fragmenty plazmidu pPGM2. U BRCA1 proteinu byly vybrány dva konstrukty centrální domény (BRCA1-L a BRCA1-B), u kterých byla testována vazba se superhelikálním pBluescriptem. Druhou použitou metodou byla mikroskopie atomárních sil, pomocí které se nám po