Studium signální dráhy EGFR a expresních profilů mikroRNA v predikci odpovědi na cílenou léčbu u pacientů s kolorektálním karcinomem - Mlčochová, Jitka (2013)
Východisko: Terapeutické možnosti léčby metastatického kolorektálního karcinomu (mCRC) se rozšířily o anti-EGFR terapii (cetuximab, panitumumab), jež cílí a blokuje receptor pro epidermální růstový faktor (EGFR). Tato terapie je indikována jen pacientům s nemutovaným onkogenem KRAS (wt-KRAS), který je podmínkou pro úspěšnou léčbu. I přesto je klinický benefit léčby pozorován jen u přibližně pětiny pacientů s wt-KRAS. Z tohoto důvodu je nutné nalézt nové biomarkery schopné predikovat odpověď k anti-EGFR terapii, která v případě neúčinnosti zbytečně oddaluje možnost podání jiné potenciálně efektivní terapie. Těmito biomarkery by mohly být miRNA, jež jsou zapojeny do klíčových signálních drah a regulují také jednotlivé složky signální dráhy EGFR. Metody: Ze vzorků nádorové tkáně odebraných před zahájením léčby cetuximabem byla vyizolována celková RNA obohacená o frakci krátkých RNA, která byla použita pro stanovení expresních profilů miRNA pomocí dvou různých technologií. Nakonec byla pr