Analýza fenotypu v rámci diferenciace hematopoetických kmenových buněk do B lymfocytární řady u monoklonálních gamapatií - Bezděková, Renata (2013)
Náplní diplomové práce byla flowcytometrická analýza subpopulací hematopoetických kmenových buněk a různých vývojových fází diferencujících B lymfocytů, včetně plazmatických buněk, u osob s monoklonálními gamapatiemi. V rámci analýz provedených u osob s MGUS a MM bylo zjištěno, že celkový počet HSC, včetně primitivních progenitorů, není pokročilostí MG ovlivněn, avšak již od stádia lymfoidních progenitorů dochází u MM k poruše diferenciace postihující časná stádia diferencujících B lymfocytů. Vyzrálejší formy B lymfocytů, včetně plazmablastů, pak nejsou u MM početně postiženy. Lze tedy konstatovat, že u pacientů s MM může existovat porucha diferenciace B lymfocytů, a to již na úrovni lymfoidních progenitorů, která je pravděpodobně zapříčiněna působky v mikroprostředí KD. Další studium hematopoetických kmenových buněk a diferencujících B lymfocytů u nově diagnostikovaných pacientů s MG či sledování obnovy krvetvorby po provedené autologní transplantaci periferních kmenových buněk může u