Tvorba iodininu u bakterie Acidithiobacillus thiooxidans - Bařinová, Marcela (2013)
V této diplomové práci se zabýváme produkcí fenazinového pigmentu iodininu u bakterie Acidithiobacillus thiooxidans. V teoretické části byla vypracována literární rešerše o bakterii A. thiooxidans a fenazinových pigmentech se zaměřením na iodinin. V praktické části jsme se věnovali optimalizaci produkce iodininu u této bakterie. Pigment byl z bakteriálního média a peletu vyizolován ethylesterem kyseliny octové a pro identifikaci byla navrhnuta metoda reverzně fázové vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Bioinformatickou analýzou genomu A. thiooxidans bylo zjištěno, že A. thiooxidans obsahuje geny pro expresi enzymů phz. S ohledem na získané výsledky z RP-HPLC-MS a bioinformatické analýzy genomu A. thiooxidans byla navrhnuta biosyntéza iodininu.