Interakce proteinů 14-3-3 a p53 s DNA modifikovanou protinádorově aktivními komplexy kovů - Čechová, Jana (2013)
Proteiny rodiny 14-3-3 jsou vysoce konzervované regulační proteiny a jsou popsány u eukaryotních organismů. Hrají významnou roli v replikaci DNA, regulaci buněčného cyklu, apoptóze a signální transdukci. Do dnešní doby bylo identifikováno sedm 14-3-3 genů. Tyto geny dávají vznik devíti izoformám γ, β, γ, δ, ε, ζ, η, σ a τ. Nádorový supresor p53 je významný transkripční faktor, který indukuje zastavení buněčného cyklu nebo apoptózu při odpovědi na poškození DNA či maligní transformaci buněk. Cisplatina (cis-diamin-dichloroplatnatý komplex) se běžně používá jako účinné a cytostatikum. Aplikuje se v léčbě karcinomu varlat, vaječníků, hlavy, krku a močového měchýře. Je to jednoduchá, planární anorganická sloučenina. Cílovým místem účinku cisplatiny v buňce je DNA. Na báze se váže koordinační vazbou a tvoří různé typy kovalentních můstků. Cisplatinové adukty jsou rozpoznávány buněčnými proteiny např. XPA, HMG. V této diplomové práci byla studována vazba proteinů rodiny 14-3-3 a p53 na různé