Telomery a telomeráza v rostlinách s hypometylovaným genomem - Sováková, Pavla (2013)
Epigenetika studuje modifikace bází nukleových kyselin a histonů a jejich zapojení do regulace klíčových buněčných procesů. Mezi nejlépe prostudované modifikace patří metylace na uhlíku 5 cytosinu. V rostlinném genomu se 5-metylcytosin vyskytuje v symetrických (CG a CHG (H= A,T,C)) a asymetrických (CHH) sekvenčních motivech. Telomery jsou nukleoproteinové struktury na koncích eukaryotických chromozomů skládající se z krátkých repetitivních sekvencí. Telomery Arabidopsis thaliana a obecně většina rostlinných telomer, obsahují repetitivní sekvenci AAATCCC. Bylo prokázáno, že cytosiny rostlinných telomer mohou být metylované. Jedním z přístupů, jak studovat metylaci DNA, je její inhibice. Inhibici metylace můžeme provádět biochemicky nebo geneticky. Biochemický způsob inhibice je založen na ovlivnění aktivity metyltransferáz, enzymů, které katalyzují přenos metylové skupiny na cytosin. V této práci jsme se zabývali studiem působení hypometylačních činidel zebularinu a (S)-9(2,3dihydroxypr