Genom pivovarských kvasinek - Černý, Ondřej (2013)
Saccharomyces cerevisiae je eukaryotní organizmus využívaný především v potravinářském průmyslu a slouží také jako důležitý modelový organizmus pro vědecké účely. Buňky pivovarských kvasinek mají elipsovitý tvar a tvoří hladké kolonie krémové barvy. Rozmnožují se pučením a počet buněčných cyklů se dá vyčíst z počtu jizev, které vznikají na povrchu buněčné stěny mateřských buněk po pupenu. Ve svém jádře má Saccharomyces cerevisiae 16 chromozomů a kompletní sekvenace genomu byla provedena v roce 1996. Saccharomyces pastorianus byla znovu vyčleněna jako samostatný druh z rodu Saccharomyces v roce 1998. Je využívána při výrobě spodně kvašených piv a jedná se o přirozený hybrid kvasinek Saccharomyces ceresisiae a Saccharomyces bayanus.