Vliv oligomerů kyseliny hyaluronové na kožní buňky - Sýkora, Vojtěch (2013)
Hyaluronan (HA) je glykosaminoglykan extracelulární matrix. Navzdory své jednoduché struktuře je zapojen v celé řadě biologických funkcí, jako je například embryogeneze a hojení ran, neméně důležitá je jeho pasivní funkce tlumiče nárazu například v chrupavce a zajímavá je i jeho role v kancerogenezi. Do jisté míry jeho biologické působení závisí na velikosti molekuly. Menší pozornost byla doposud věnována HA oligomerům. Nicméně tyto krátké fragmenty mají také důležitou biologickou roli, předpokládá se například jejich vliv v kancerogenezi, či během zánětu a reakce na poranění. Hlavním cílem této diplomové práce bylo ověřit vliv vybraných oligomerů HA na modelové typy kožních buněk a otestovat vliv na biologické funkce těchto buněk významné pro komerční využití.