Koagulace hemolymfy hmyzu a její úloha v imunitních reakcích - Berka, Jakub (2013)
Koagulace hemolymfy je jednou ze základních fyziologických a imunitních reakcí bezobratlých i obratlovců. Je to proces, který udržuje homeostázi, brání nadměrným ztrátám tělních tekutin a vniknutí potenciálních patogenů do těla. Ideálním modelem pro studium imunitního systému hmyzu je Drosophila melanogaster jakožto dobře prostudovaný a geneticky snadno modifikovatelný organismus. Dostupnost mnoha mutantních a RNAi linií nám umožňuje blokovat funkce vybraných genů a sledovat jejich vliv na imunitu. Ke studiu koagulace byly v této práci využívány RNAi linie D. melanogaster, které umožňují utlumit produkci enzymu transglutaminázy důležitého pro zachycení bakterií a zesíťování koagulační zátky. Jako kontrola byla vždy použita linie wild-type linie w1118. Dále byli použiti dvojití mutanti mušek mající defekt v „immune deficiency“ signální dráze řídící produkci antimikrobiálních peptidů a zároveň nefunkční krystalové buňky, které hrají úlohu v produkci fenoloxidázy (PO), tzv. Black cells Im