Exprese a aktivita ABC transportérů odpovědných za MDR u mES buněk - Kohutková Lánová, Martina (2013)
Mnohočetná léková rezistence (multidrug resistance - MDR) je způsobena nadměrnou expresí ABC transportérů, které chrání kmenové buňky před toxickými látkami ať už endogenního nebo exogenního původu. Předpokládá se, že kmenové buňky osidlují prostředí s nízkou koncentrací kyslíku. Proto jsme se rozhodli testovat, jak je hypoxie zapojena do regulace MDR transportéru a současně, jaký význam MDR transportéry pro kmenové buňky mají. Vystavení embryonálních kmenových buněk hypoxii mělo u studovaných MDR transportérů za následek snížení jejich exprese, jež se zdála závislá na stabilizaci transkripčního faktoru HIF1α. V dalších experimentech jsme zjistili, že inhibice MDR transportérů vedla k diferenciaci myších neurálních kmenových buněk a to jak primitivních, připravovaných diferenciací z mES buněk, tak i definitivních z mozků myších embryí. Je tedy jasné, že MDR transportéry nejsou jen pouhou ochranou kmenových buněk, ale také se účastní fyziologických dějů jako je diferenciace, maturace nebo proliferace a jejich aktivita je zřejmě důležitá v zachování kmenovosti jako takové.