Studie dvou regionů Dishevelled (doména DEP a C-konec): od struktury k funkci - Harnoš, Jakub (2013)
Při vzniku mnohobuněčných organismů během evoluce bylo nutno vyřešit problém, jak by jednotlivé buňky měly při vývoji zjistit svoji lokalizaci v rámci organismu a diferencovat v žádaný buněčný typ. K tomu Příroda vynalezla signální dráhy, které reagují na signály z okolí - ligandy. Signální dráhy se svými ligandy modulují transkripci a strukturu chromatinu a transkripce naopak určuje citlivost buňky k vnějším signálům, např. regulací exprese receptorů či komponent přenosu signálu. Mezi tyto signální dráhy patří i signalizace Wnt se svojí klíčovou komponentou - proteinem Dishevelled. Cílem této diplomové práce bylo rozšířit znalosti o funkci proteinu Dishevelled, a to zejména o jeho dvou méně prozkoumaných oblastech: o doméně DEP a C-koncové části proteinu. Hlavním cílem práce bylo klonování domény DEP a C-koncových částí lidských Dishevelled 1-3 do systému Gateway.