Regulace exprese a stability transkripčních faktorů SNAI2/Slug a Twist u transformovaných epiteliálních buněk prostaty - Lerch, Stanislav (2013)
Pokročilé stádium nádorového onemocnění prostaty je spojeno se vznikem metastáz, které jsou podmíněny zvýšenou schopností buněčné migrace a invaze. Epiteliálně mezenchymální přechod (EMT) je proces přeměny těsně spojených epiteliálních buněk v buňky s mezenchymálním fenotypem a se zvýšenou schopností migrace a invaze. Ke klíčovým transkripčním faktorům regulujícím EMT a schopnostem buněčné migrace na modelu benigních a transformovaných buněk prostaty patří SNAI2/Slug a Twist. Ovlivnění specifické regulace exprese a/nebo stability těchto transkripčních faktorů u nádorových buněk by mohlo vyústit v novou strategii prevence metastazujícího nádorového onemocnění.