Analýza exprese microRNA u vybraných B-buněčných malignit - Musilová, Kateřina (2013)
MicroRNA (miRNA) představují důležitou skupinu krátkých nekódujících molekul RNA, které fungují jako regulátory genové exprese na post-transkripční úrovni. Abnormální exprese miRNA byla popsána v mnoha nádorech vč. B-buněčných lymfomů a navíc bylo prokázáno, že miRNA hrají důležitou roli v patogenezi a prognóze těchto onemocnění. Diplomová práce se zabývá analýzou exprese tří miRNA (miR 150, miR 155 a miR 181b) u folikulárního lymfomu (FL) a difuzního velkobuněčného B lymfomu (DLBCL). U pacientů s FL byla prokázána asociace vyšší exprese miR-150 s delším celkovým přežitím a stejný trend byl naznačen i pro délku přežívání do relapsu. Popsána byla rovněž asociace vyšší exprese miR 150 s nižší hodnotou proliferačního indexu Ki67 a nižším skóre prognostického indexu FLIPI. MiR-155 a miR-181b u pacientů s FL nebyly asociovány ani s jednou z těchto klinicko-biologických charakteristik.