Studium genetické variability druhů rodu Trifolium - Simandlová, Jana (2013)
Rod Trifolium zahrnuje několik významných kulturních druhů s uplatněním v zemědělství. Jetel luční (T. pratense L.) patří vzhledem k vysokým výnosům kvalitní píce k nejvýznamnějším pícninám v České republice i v Evropě. Hlavním cílem šlechtění jetele lučního je v současné době zvýšení jeho nedostatečné vytrvalosti. Jednou z možných metod, jak tento znak zlepšit, je mezidruhová hybridizace s druhy tvořícími podzemní výběžky, jako je například jetel prostřední (T. medium L.). Hlavním cílem diplomové práce byla studie hybridního charakteru rostlin vzniklých po mezidruhové hybridizaci T. pratense x T. medium. Na cytogenetické úrovni byl u hybridního materiálu potvrzen odlišný počet chromozomů. Hybridní charakter byl zkoumán také prostřednictvím genomické in situ hybridizace a molekulární analýzy s využitím markerů SSR odvozených z jetele lučního. Markery SSR byly využity také pro hodnocení vnitrodruhové variability jetele lučního i jetele prostředního.