Účinky metotrexátu na linie derivované ze solidních nádorů dětského věku - Mladonická Pavlasová, Gabriela (2013)
Metotrexát (MTX), analog kyseliny listové, je používaný v léčbě hematologických malignit i solidních nádorů. Jeho protinádorový potenciál spočívá zejména v inhibici enzymu dihydrofolát reduktáza (DHFR), který je nezbytný pro biosyntézu purinových a pyrimidinových prekurzorů. Limitujícími faktory MTX jsou však častá rezistence a toxicita. Proto je onkologickým pacientům podáván vysokodávkový (HD) MTX a jako protektivum leukovorin (LV). Nicméně i přes to, že je MTX v praxi využíván již více než 60 let, nebyly dosud stále ustanoveny obecně platné léčebné postupy, jako je velikost dávky a načasování podání MTX a LV. Cílem předkládané práce bylo zaměřit se na studium účinku MTX na buněčné linie derivované ze solidních nádorů dětského věku: meduloblastomu (sbírková linie Daoy a pacientská linie MBL-02) a osteosarkomu (sbírková linie Saos-2 a pacientská linie OSA-08).