Charakterizace genů a repetitivní DNA u Rumex acetosa - dvoudomé rostliny s pohlavními chromosomy - Tokan, Viktor (2013)
Rumex acetosa je dvoudomá rostlina s determinací pohlaví typu Drosophila tedy poměrem chromozomů X ku sad autozomů. Samičí rostlina má 12 autosomů a XX, zatímco samčí rostlina má sestavu pohlavních chromosomů XY1Y2. Již dříve bylo prokázáno, že oba Y chromozomy jsou značně degenerované a že silně kumulují tandemové repetice (RAYSI-III). V této práci jsem systematicky mapoval chromozomální lokalizaci všech hlavních skupin tandemových repeticí a transpozonů v genomu R. acetosa metodou FISH. Určil jsem lokalizaci dvou nových tandemových repeticí RA160 a RA690. V genomu převažují retrotranspozony Copia, které jsou distribuovány na všech autozomech a chromozomu X, avšak na obou chromozomech Y je jich podstatně méně nebo takřka žádné. Naopak tři Gypsy elementy jsou vůči autozomům akumulovány na obou chromozomech Y a naopak vykazují úbytek na X chromozomu. Taková distribuce transpozonů je v rozporu s obecným modelem akumulace repeticí v nerekombinujících oblastech genomů.