Studium mikroRNA deregulovaných v kmenových buňkách multiformního glioblastomu - Dulavová, Eva (2013)
Multiformní glioblastom (GBM) představuje nejčastější intrakraniální nádor astrocytárního původu. I přes pokrok v léčebných metodách zůstává prognóza pacientů trpících GBM infaustní a medián přežití se pohybuje okolo 12-15 měsíců od stanovení diagnózy. Recentní studie naznačují, že na počátku vzniku GBM stojí glioblastomové kmenové buňky (GSCs). GSCs jsou díky vlastnostem, které jsou typické pro kmenové buňky pravděpodobně příčinou rezistence GBM vůči užívané terapii a také časného relapsu. K identifikaci nádorových kmenových buněk je v současné době využívána exprese povrchové molekuly CD133. Stejně jako u jiných nádorových onemocnění, i u GBM byly pozorována změny expresního profilu mikroRNA (miRNA), což jsou molekuly regulující klíčové signální dráhy zapojené do biologie GSCs.