Vliv lyzogenie na citlivost kmenů Staphylococcus aureus k polyvalentním fágům - Pokorná, Petra (2013)
Staphylococcus aureus je oportunní patogen, který u lidí s oslabenou imunitou vyvolává závažná onemocnění, jež mohou mít fatální následky. V současné době je léčba těchto infekcí značně problematická a to díky zvyšujícímu se počtu kmenů rezistentních k antibiotikům. Východiskem by mohla být fágová terapie, která se již řadu let aplikuje v některých východních státech, například v Gruzii, Rusku nebo Polsku. Jedním z problémů fágové terapie je rezistence vůči polyvalentním fágům, které se k této terapii používají. Tato rezistence k fágům může mít řadu příčin. Doposud byla pozornost zaměřena spíše na restrikčně-modifikační systémy, významný vliv však mohou mít i profágy integrované v genomech kmenů rezistentních k polyvalentním fágům. Tato diplomová práce se zabývá vlivem lyzogenie na citlivost kmenů S. aureus k polyvalentním fágům. Schopnost navodit rezistenci u svých hostitelů byla prokázána u několika mírných fágů.