Hematopoetické diferenciace lidských embryonálních kmenových buněk - Drdúlová, Alena; Krontorád Koutná, Irena, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2013)
Lidské embryonální kmenové buňky jsou buňky schopné sebeobnovy a diferenciace do všech 3 zárodečných listů. Jejich diferenciace směrem do mezodermu a dále do hematopoetické linie může být dosaženo pomocí tvorby embryoidních tělísek, vhodných podmínek prostředí a výběrem optimálního média s růstovými faktory a cytokiny. Ve své diplomové práci se zabývám vhodnou manipulací s lidskými embryonálními kmenovými buňkami, tvorbou embryoidních tělísek, výběrem vhodné linie pro hematopoetickou diferenciaci a také optimalizací koncentrace cytokinů podporujících hematopoetickou diferenciaci.
Human embryonic stem cells are capable of self-renewal and differentiation into all three germ layers. Their differentiation toward mesoderm and hematopoietic lineage can be achieved by embryoid bodies formation, suitable culture conditions, and selection of optimal medium with growth factors and cytokines. In my work I deal with proper manipulation of human embryonic stem cells, formation of embryoid bodies, selecting the appropriate line for hematopoietic differentiation and optimization of the concentration of cytokines promoting hematopoietic differentiation.
Vedoucí práce: Irena Krontorád Koutná
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: buněčná terapie; buněčné povrchové markery; diferenciace buněk; embryonální kmenové buňky; hematopoetická diferenciace; krvetvorné kmenové buňky; kultivace buněk -- metody; nemoci krve; blood diseases; cell cultivation -- methods; cell cultivation; cell differentiation; cell surface markers; cell therapy; embryonic stem cells; hematopoietic differentiation; hematopoietic stem cells; diplomové práce; master's theses