Hematopoetické diferenciace lidských embryonálních kmenových buněk - Drdúlová, Alena (2013)
Lidské embryonální kmenové buňky jsou buňky schopné sebeobnovy a diferenciace do všech 3 zárodečných listů. Jejich diferenciace směrem do mezodermu a dále do hematopoetické linie může být dosaženo pomocí tvorby embryoidních tělísek, vhodných podmínek prostředí a výběrem optimálního média s růstovými faktory a cytokiny. Ve své diplomové práci se zabývám vhodnou manipulací s lidskými embryonálními kmenovými buňkami, tvorbou embryoidních tělísek, výběrem vhodné linie pro hematopoetickou diferenciaci a také optimalizací koncentrace cytokinů podporujících hematopoetickou diferenciaci.