Úloha microRNA v apoptóze u chronické lymfocytární leukémie - Černá, Kateřina (2013)
Jedním z ústředních témat nádorové biologie je snaha o pochopení nekódujících RNA, zejména microRNA (miRNA), v patogenezi onkologických onemocnění. MiRNA jsou 19-25 nukleotidů dlouhé evolučně zakonzervované regulátory genové exprese, které v buňce kontrolují na posttranskripční úrovni jak řadu fyziologických, tak patologických procesů. Onemocněním, u nějž byla v roce 2002 poprvé pozorována souvislost s miRNA, byla chronická lymfocytární leukémie (CLL). Jedná se o nejčastější leukémii dospělého věku u západní populace a současně jednu z největších záhad mezi hematologickými malignitami díky extrémně variabilní prognóze a ne zcela objasněné patogenezi. Obecně bývá CLL popisována jako onemocnění v důsledku selhání apoptózy. Proto jsme se v práci zaměřili na identifikaci microRNA zapojených do apoptotické odpovědi a to zejména v souvislosti s její indukcí po terapii fludarabinem (F), který tvoří stěžejní část standardu terapie CLL.