QF PCR v molekulární diagnostice NF1 - Danadová, Jitka (2013)
Neurofibromatóza typu 1 je relativně časté autozomálně dominantní onemocnění. Až 50 % mutací vzniká de novo. Změny postihují bez výrazných ‚hot spot‘ oblastí celý gen a kromě dvou výjimek nejsou známy korelace mezi genotypem a fenotypem. Pro detekci delecí v genu NF1 se využívá analýza MLPA. Tato analýza umožňuje detekovat jak jedno- / multiexonové delece či duplikace, tak del / dup celého genu. Cílem mé diplomové práce bylo navrhnout algoritmus diagnostiky delečních změn v NF1 genu. Jako druhá nezávislá metoda analýzy delečních změn byla v návaznosti na analýzu MLPA zvolena kvantitativní fluorescenční PCR (QF PCR). Tato metoda byla pro jednotlivé exony genu NF1 optimalizována a byla zavedena do běžné praxe laboratoře. Zavedená metodika QF PCR byla též aplikována v detekci delečních či duplikačních změn i u dalších genů, které s NF1 onemocněním nesouvisí. Toto potvrdilo správnost metodického přístupu vhodného pro ověřování detekovaných delecí na DNA.