Molekulární charakteristika ETA-konvertujících fágů izolovaných z klinických kmenů Staphylococcus aureus - Botka, Tibor, 1985- (2013)
Diplomová práce se zabývá genomovou analýzou a molekulární charakteristikou genomu dvou dosud nepopsaných stafylokokových eta-pozitivních bakteriofágů z čeledi Siphoviridae, které byly indukovány a izolovány z klinických kmenů Staphylococcus aureus. Součástí genomu těchto bakteriofágů je gen kódující exfoliativní toxin A, který je hlavním agens při vzniku epidermolytických onemocnění. Nejčastěji jsou jimi postiženi novorozenci a děti předškolního věku. Projevy stafylokokových epidermolytických onemocnění mohou být mírné s tvorbou lokalizovaných kožních lézí (bulózní impetigo), ale i generalizované život ohrožující stavy, projevující se narušením rozsáhlých ploch epidermis s možným rozvratem homeostázy (stafylokokový syndrom opařené kůže). Vznik ETA-pozitivních kmenů Staphylococcus aureus je usnadněn možností horizontálního přenosu genu eta prostřednictvím pozitivní lyzogenní konverze.