Analýza nových komponent nekanonické Wnt dráhy - Běhal, Martin (2013)
Wnt signalizace je jedním z klíčových regulačních mechanismů v průběhu embryogeneze. Uplatňuje se rovněž při udržování homeostáze ve tkáních dospělého organismu. Narušení Wnt signálních drah je proto spojeno s vývojovými poruchami a stejně tak s kancerogenezí. Wnt signalizace se dělí do dvou základních větví: do tzv. kanonické signalizace a signálních drah nekanonických. Zatímco kanonická signalizace, známá také jako Wnt/β-kateninová dráha, spouští prostřednictvím stabilizace β-kateninu transkripci řízenou TCF/LEF, nekanonické dráhy nejčastěji ovlivňují přestavby cytoskeletu. Jedním z receptorů, které se účastní nekanonických Wnt signalizací, je receptorová tyrosin kináza Ror2. Cílem této práce bylo prověřit funkci nové potenciální komponenty Wnt/Ror2 signální dráhy - Nogginu. Tento "cystine knot" protein je znám jako antagonista BMP signalizace.