Identifikace promotorů Treponema pallidum rozpoznávaných různými sigma faktory - Cavallin, Ivana (2013)
Sigma faktor je disociabilní podjednotkou bakteriální RNA polymerázy a je stěžejní pro iniciaci transkripce. V bakteriích je přítomno několik sigma faktorů a každý má svou cílovou skupinu genů, u kterých řídí transkripci. Treponema pallidum subsp. pallidum, původce syfilis, má pět sigma faktorů, cílové geny však nejsou známy. Jelikož nelze kultivovat T. pallidum in vitro, pro studium treponemálních genů byla využita Escherichia coli, která nese čtyři sigma faktory homologické k treponemálním. Práce sledovala expresi genů obsažených v genomové knihovně T. pallidum a expresi z promotorů získaných klonováním treponemální DNA. Studium exprese probíhalo v kmenech E. coli deficientních pro sigma faktory a při nadprodukci treponemálních sigma faktorů za využití qRT-PCR a luminiscence. Byla potvrzena transkripce genu polA sigma faktorem RpoE, která byla již dříve nalezena u T. pallidum.