Giovanni Battista Alouisi - život a dílo - Tomaštík, Eduard, 1975- (2012)
Předkládaná disertační práce je věnována osobnosti moravského skladatele italského původu Giovanniho Battisty Alouisiho (kolem 1600-1665). Přináší jednak nové životopisné podrobnosti včetně data úmrtí, jednak komplexní zhodnocení jeho díla. První kapitola práce, následující po stručném úvodu a přehledu dosavadního bádání, je věnována souhrnu životních osudů skladatele. Pro jeho italské období jsou hlavním pramenem titulní listy a dedikace tištěných sbírek, pro období po příchodu do českých zemí máme k dispozici také archivní materiály, zejména jeho dopisy nově identifikované v Moravském zemském archivu. Po kapitole věnované životu skladatele následuje šest kapitol věnovaných jednotlivým sbírkám, které Alouisi vydal v letech 1628-1640 u benátského nototiskaře Bartholomea Magniho (Coelestis Parnasus op. 1, 1628, Celeste Palco op. 2, 1628, Harmonicum Coelum op. 3, 1628, Contextus Musicarum Proportionum op. 4, 1637, Corona Stellarum Duodecim op. 5, 1637, Vellus Aureum op. 6, 1640). Každá