Persvazivní jazykové prostředky v německé a české reklamě na mobilní telefony - Hokrová, Zlata (2012)
Tématem předkládané disertační práce jsou „Persvazivní jazykové prostředky v německé a české reklamě na mobilní telefony“ (Persuasive sprachliche Mittel in der deutschen und tschechischen Werbung für Mobiltelefone). Práce sestává ze dvou základních částí - z části teoretické a empirické. Teoretická část disertační práce je zaměřena na jedné straně na představení specifik reklamy na mobilní telefony (s ohledem na reklamní cíle, cílové skupiny, reklamní prostředky a nosiče či na samotný způsob komunikace) a na druhé straně na objasnění klíčových pojmů, týkajících se především struktury reklamního inzerátu a charakteristik procesu persvaze. Empirická část obsahuje informace o struktuře korpusu, resp. o metodických postupech, které byly použity při jeho analýze. Největší pozornost je však věnována výsledkům této analýzy, jež jsou doplněny četnými příklady z německé i české části korpusu. V závěru práce jsou popsány vývojové tendence v používání verbálních persvazivních prostředků, které b