Plazmochemická depozice vrstev ze směsi hexametyldisiloxanu a argonu na polymerní nanovlákna - Michlíček, Miroslav (2013)
Tématem předložené bakalářské práce byla plazmochemická modifikace polymerních nanovláken ve vysokofrekvenčním doutnavém výboji. Netkané textilie byly připraveny pomocí technologie elektrostatického zvlákňování Nanospider™ z polyvinylalkoholu a polyamidu 6 a dále upraveny depozicí plazmového polymeru ze směsi hexametyldisiloxanu a argonu. Byl zkoumán vliv změny tlaku a výkonu dodávaného do plazmatu na vlastnosti připravených vrstev. Optické vlastnosti a tloušťka byly určovány měřením odrazivosti ve viditelné a ultrafialové části spektra, chemické složení infračervenou spektroskopií. Dále byla určena morfologie pomocí rastrovací elektronové mikroskopie a mikroskopie atomové síly. Byl také měřen kontaktní úhel vrstev s vodou.