Úloha jaderných receptorů v prevenci a terapii nádorů prostaty - Zapletal, Ondřej (2013)
Nádorové onemocnění prostaty patří mezi nejčastější typ nádorů, který se vyskytuje u mužů v západních zemích. Receptory aktivované proliferátory peroxizómů (PPAR) jsou ligandem aktivované transkripční faktory, u nichž je zvažována protinádorová úloha v průběhu nádorové transformace i v nádorech samotných. Antiproliferační a proapoptické účinky ligandů PPARγ byly prokázány u různých typů nádorů včetně nádorů prostaty. Tato práce byla zaměřena na působení přírodních (kyselina dokosahexaenová) i syntetických (rosiglitazon) ligandů PPARγ a platinových derivátů s využitím buněčného modelu lidského nádoru prostaty. Všechny látky vykazovaly významné antiproliferační účinky zejména u linie PC3. Po aplikaci ligandů PPARγ jsme u této linie pozorovali snížení exprese proteinu PPARγ a také změnu jeho lokalizace v buňce. Aplikace rosiglitazonu zvyšovala citlivost buněk PC3 pro následné působení kyseliny dokosahexaenové. V případě kombinované aplikace těchto dvou látek jsme prokázali posílení ...