Studium elektrochemického chování modifikovaného nukleosidu na vybraném mezifází - Trošanová, Zuzana (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem elektrochemického chování nové potenciální redox značky pro nukleové kyseliny: 5´-(4-azidofenyl)-deoxycytidinu (dC^PA) na rozhraní mezifází rtuť-vodný elektrolyt. Pomocí cyklické voltametrie (CV) na statické rtuťové kapkové elektrodě byl sledovaný vliv pH elektrolytu (Brittonův-Robinsonův pufr) na záznamy cyklických voltamogramů dCPA v rozmezí pH 2 - 12. Adsorpcí řízený elektrodový proces redukce dCPA byl prokázaný díky získaným lineárním závislostem intensit signálů na vybraných rychlostech polarizace elektrody (0,02 - 10,0 Vs-1) při pH 4, 5, 6 a 7. Dále byly změřeny kalibrační závislosti studované látky pomocí CV v BR pufru při pH 4, 5, 6 a 7, ze kterých byly určeny limity stanovitelnosti a detekce.