Interakce CTD-interakčních domén s C-teminální doménou RNA polymerázy II - Veverka, Pavel (2013)
Tato bakalářská práce se věnuje studiu a určení struktury posttranslačně modifikované CTD RNA Polymerázy II pomocí NMR spektroskopie. C-terminální doména neboli karboxyl terminální doména (CTD) RNA Polymerázy II má speciální biologické funkce během různých fází transkripčního cyklu, determinované změnami, jako je například post-translační fosforylace, což vede k ovlivnění afinity CTD k proteinovým faktorům, zejména CTD-interagujících domén (CID). CTD je ve své volné formě velmi flexibilní proteinovou doménou, jejíž strukturu není možné určit tradičními přístupy ať už rentgentové krystalografie nebo nukleární magnetické rezonance. V této bakalářské práci je aplikován poměrně nový a rozvíjející se přístup ke studiu flexibilních a nestrukturovaných biomolekul pomocí nukleární magnetické rezonance. Experimentální část se tedy zabývá měřením NMR dat pro přiřazení rezonančních frekvencí páteřových atomů CTD.