Nanočásticemi modifikované monolitické materiály pro bioanalýzu - Poláchová, Veronika (2013)
Monolitické materiály na bázi siliky nebo organických polymerů nacházejí díky svým jedinečným vlastnostem široké uplatnění v bioanalytické chemii. Teoretická část této bakalářské práce se zabývá modifikací monolitických materiálů různými nanočásticemi a jejich využitím v separačních metodách. Experimentální část je poté zaměřena na přípravu nanočástic oxidů železa a jejich imobilizaci na povrch metakrylátového monolitu. Připravená monolitická kolona byla poté použita pro selektivní izolaci fosfopeptidů ze směsi tryptického štěpu α-kaseinu a β-kaseinu. Izolované fosfopeptidy byly analyzovány pomocí MALDI/MS, čímž byla potvrzena vysoká selektivita nanočástic oxidů železa k fosforylovaným látkám.